Anketa
Chcete, aby tým ŽC kandidoval do vedení ÚAD SLČR?
Sponzoři

Dvojitý přestup roku? Zatím není hotovo.

Živělacup součástí prvního posezónního přestupního šoku

Je to teprve týden co Živělacup překvapil celý lyžařský svět svou kandidaturou na nového předsedu úseku alpských disciplín a další šok je tady. O námluvách dvou členů ŽC s aktuálně nejlepším týmem v republice TJ Bižuterie Jablonec nad Nisou jsme již na serveru živelacup.com informovali v průběhu zimy. Všichni očekávali, že půjde o nejlepší závodníky znovuzrozeného Jana Matyáše s výrazně sílícím Jiřím Fuchsem, kteří celou sezónu dokazovali, že jim patří budoucnost českého lyžování. K překvapení všech se nám povedlo zjistit (ze tří zdrojů, kteří si nepřejí zveřejnit jména), že se jedná o Aleše Korbela (45) a Jana Procházku (39). Závodníci, jimž je dohromady 84 let se nám k informaci bohužel odmítli vyjádřit a odkázali nás na své manažery. Kuriozitou je, že Aleš Korbel původně plánoval ukončit v lednu závodní kariéru, po mnoha sezónách plných zranění a ve věku 45 let to byl logický krok, ale již v lednu býval často vidět ve slalomových tyčích na tréninkové sjezdovce Pod lesem, následně přišlo pár slušných výsledků v Masters a na ŽCC a vše zakončil sobotní úspěšný GS na Špičáku, kdy se po letech představil na mezinárodní scéně a umístěním v páté desítce zaujal nestranné pozorovatele. Jan „Špacír“ Procházka je zase příkladem srdcaře, který od roku 1986 opustil TJ Baník Ostrava jen při vysokoškolských studiích při veleúspěšném hostování ve VSK Brno, kde dosáhl svých nejlepších výsledků. Od jeho managera ale víme, že dvě třetí místa v ŽC na Špičáku, druhé místo v Masters Jabloneček a 2.místo v NATLAND cupu bylo nad očekávání jeho týmu a vyvolávalo otázky kam s Procházkou dále.

Většina starších závodníků opouští své týmy a vstupuje do těch druholigových či dojíždí kariéru v Masters, proto se jeví krok ski Bižu jako dost nelogický, mají oba pánové týmu s vítězem letošního Českého poháru Ondřejem Berndtem či dalším reprezentantem Janem Ouvínem či zraněnou Pavlou „Pepinou“ Klicnarovou, vůbec co nabídnout? Dostanou se vůbec do nominace v takto silné konkurenci?

Odpověď jsme dostali přímo od šéfa Ski Bižu Zdeňka Dřevěného: „ Po dalším vítězství v českém poháru jsme uvažovali jak tým ještě lépe vybalancovat a namotivovat, když naši závodníci sice sbírají body ve světovém poháru, ale zároveň se jim blíží třicítka a mají depresivní tendence se závoděním končit. Proto padla volba na lidi, kteří se lyžování věnují dlouhodobě, mají vnitřní motivaci, umí strhnout tým a dokázali lyže skloubit s rodinným životem i prací. Zároveň mohou poradit i mimo sjezdovku, protože lyžování je nejen o tvrdé dřině, ale také o hlavě. Je to model Jaromíra Jágra v Kladně či Milana Baroše v FC Baník, chceme od pánů, ať nám udělají nejen výsledky, ale hlavně kabinu. Navíc do budoucna s oběma počítáme i v manažerské a trenérské práci. Pevně věřím, že oba přestupy vyjdou?“ dodal Dřevěný.

A v tomto bodu je právě největší problém. Oba přestupy měly být slavnostně oznámeny 21.4.2018 na výroční schůzi svazu, ale podle informací zivelacup.com je sice přestupní lístek Korbela již podepsán Pro-ski Prostějov, ale LK Baník Ostrava stále licituje o ceně Jana Procházky. „Investovali jsme do Špacíra mnoho let, času a také hodně zaplatili na spotřební dani“ potvrdil Roman „Gapis“ Podgrabinský a o přestupu nechce ani slyšet. Variantou je tedy hostování či větší výměna závodníků mezi kluby, opačným směrem by se mohl vydat např. Jan Dupal, který měl namířeno do ski Ještěd.

Ovšem všechny indicie mluví pro přestup - Aleš Korbel byl viděn v sobotu ve Špindlerově Mlýně a v dubnu podepsal smlouvu s Crocs na minimálně dvě sezóny. I Procházka letos prodloužil u Rossignol (do 2020) a dle serveru Garmin.com se o víkendu trápil během, trénoval na slackline a na pražském andělu si v pátek zakoupil bosu ball. Takže zjevně pánové neusnuli na vavřínech a sezónu 2019/2020 vidí v jasných obrysech - chtějí být plnohodnotnými členmy ski-bižu.

Držíme pěsti a budeme dále informovat

Redakce